Kan ik een elektrische fiets aankopen zonder certificaat van overeenstemming?E-bikes werden in no-time razend populair, dat is voordelig voor u, maar een wettelijk kader omtrent dit populair vervoersmiddel werd daardoor noodzakelijk. Om verwarring te voorkomen legden wij de wetgeving omtrent elektrische fietsen uit die op 1 oktober 2016 van start ging.

Voor speed pedelics en elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 km/u zullen in ons land dezelfde regels gelden voor bromfietsen.

Fietsen met een elektrische hulpmotor

Fietsen met een elektronische hulpmotor (? 250W en ? 25 km/u) beschikken enkel over trapondersteuning en hebben geen certificaat van overeenstemming (COC) nodig. Bij deze e-bikes geeft de motor enkel aandrijfkracht wanneer de bestuurder actief trapt.

Gemotoriseerde fietsen

Gemotoriseerde fietsen (? 1000W en ? 25 km/u) beschikken altijd over trapondersteuning maar kunnen ook zijn uitgerust met een motor die aandrijfkracht kan geven zonder dat de bestuurder actief trapt. Voor deze categorie is een certificaat van overeenstemming nodig. Dit certificaat geeft aan dat het voertuig met de Europese technische voorschriften overeenstemt. Indien de motor ook aandrijfkracht kan geven zonder trappen, dan is er ook een verzekering nodig. Deze fiets mag je pas aankopen vanaf 16 jaar.

Speed pedelecs

Speed pedelecs (? 4000W en ? 45 km/u) zijn snelle e-bikes waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 km/u. Wanneer de bestuurder zelf mee trapt, dan kunnen snelheden tot 45 km/u gehaald worden. Deze pedelecs vallen daarom niet in de categorie van de ‘fietsen’ maar in die van de ‘bromfietsen’.

Hierdoor gelden ook de verkeersregels voor bromfietsen. Je hebt dus ook een (brom)fietshelm én een rijbewijs nodig. Ze moeten ook ingeschreven worden bij de DIV en een speciale, kleinere nummerplaat hebben.

Voor de fietsen met een elektrische hulpmotor verandert er niets op 1 oktober. Enkel mensen die met een snelle e-bike of speed pedelec rijden, hebben vanaf de start van de wetgeving een rijbewijs (voor bromfiets of auto) inschrijving, een helm, een verzekering en een nummerplaat nodig.

Personen die al een speed pedelec hebben krijgen tot 31 december 2016 om deze nieuwe wet toe te passen. Denk je toch de inschrijving te omzeilen, dan kan je een GAS-boete worden opgelegd van maar liefst € 116 na de wetinvoering.

Op zoek naar een elektrische fiets met bijpassende uitrusting voor jouw fietstocht?

Bij JaBo Bikes in Oud-Turnhout vind je (elektrische) fietsen van alle prijsklassen. Wij staan voor service en degelijkheid en helpen je graag verder bij de aankoop en reparatie van jouw fiets. Kom gerust binnen en word met een glimlach verder geholpen.

Bekijk onze elektrische fietsen

Ook interessant voor jou

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker